create your own banner at mybannermaker.com!

August 04, 2011

Maksud Enggan Masuk Syurga

Bismillahirahmanirahim....
 
di mana solatnya lelaki?
 
afdhalnya mengikut sunnah Rasulullah. tidak pernah baginda solat melainkan secara berjemaah di masjid kecuali dalam perang (berjemaah tetapi bukan di masjid) dan beberapa hari ketika baginda sakit saat nazak menemui ALLAH swt.

kekuatan dalaman lelaki sebagai khalifah, pemimpin umat, pemimpin rumah tangga hatta sebagai pemimpin dirinya sendiri memerlukan kekuatan daripada barakah solat berjemaah dalam memperkasakan kepimpinannya. bagaimana dia mahu menjadi pemimpin kepada keluarganya andai dirinya sendiri lemah dalam hubungan dengan ALLAH.

tiada tempat solat seorang lelaki di rumahnya, melainkan di masjid juga.. di masjid ALLAH membeli borong keseluruhan amalan solat fardhu para jemaah, tidak lagi secara individu selagi mana jemaah itu mengekalkan solatnya sebagaimana solatnya Rasulullah , junjungan tercinta.
binalah sahsiah diri , perkasakanlah kepimpinan Adam dengan mengamalkan solat jemaah di rumah-rumah ALLAH.


“Barang siapa pergi ke masjid dan kembali, Allah akan menyediakan tempat baginya di syurga setiap kali dia pergi ke masjid dan kembali dari masjid.” (Hadis riwayat al-Bukhari)  

Sesiapa yang mendapatkan takbir yang pertama bersama imam selama 40 hari berturut-turut maka Allah membebaskannya daripada api neraka dan kemunafikan.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:
“Barang siapa yang solat kerana Allah selama 40 hari di dalam jemaah dengan mengikuti takbir yang pertama, ditulis baginya dua kebebasan, iaitu bebas daripada api neraka dan kemunafikan.” (Hadis riwayat al-Tirmidzi)

Daripada Abu Hurairah r.a. : Sabda Rasulullah s.a.w. : “ Semua umatku masuk ke syurga, kecuali mereka yang enggan. ” Mereka (sahabat-sahabat Rasulullah s.a.w) : Dan siapakah yang enggan itu? , Sabdanya s.a.w : “Barangsiapa yang mentaatiku, nescaya masuklah ia ke dalam syurga, dan barangsiapa yang derhaka padaku, maka dialah yang enggan…”  – Riwayat al-Bukhari 

 

0 comments:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More