create your own banner at mybannermaker.com!

November 14, 2010

KernaNya

Bismillahirahmanirahim..

Sudah lama kisah ni aku 'save' dalam kepala. menyebabkan 'disk dah full'..tambah-tambah lagi antivirus sejak akhir-akhir ni inactive..So terpaksa la aku backup dengan internet ni..save duit nak beli external hard disk..

Alhamdulillah biarpun hari tu hujan Allah membenarkan untuk aku join program ni. Biarpun rasa macam orang asing ruang kosong yang ada akan ku penuhi. turut bersama satu-satunya my younger brother cuba memenuhi seat kosong di ruang muslimin tanpa mengendahkan orang sekeliling.



Pengisian yang amat bermakna dan syabas kepada penganjur kerna menganjurkan program ini.

Dalam ceramah beliau tips yang amat bermakna pada aku 

1- kisah Yusuf a.s diceritakan dalam al-Quran amat baik sekali kerna ianya diceritakan dalam bentuk dialog. Biarpun ianya mempunyai setting dan fragmen yang saling bertautan dan berturutan tetapi amat menarik untuk dibaca dan difahami oleh penggemar-penggemar novel cinta. Dalam surah Yusuf dan seluruh al-Quran, tidak terdapat ayat-ayat tergantung. Semua ayat dalam al-Quran adalah lengkap subjek-predikatnya.("fiqah cerita"..patutla jalan cerita dalam blog ust hasrizal lebih kepada dialog.)


Di akhir surat Yusuf itu dinyatakan, "Sesungguhnya pada kisah-kisah mereka itu terdapat pengajaran bagi orang-orang yang mempunyai akal. Al Quran itu bukanlah cerita yang dibuat-buat, akan tetapi membenarkan (kitab-kitab) yang sebelumnya dan menjelaskan segala sesuatu, dan sebagai petunjuk dan rahmat bagi kaum yang beriman" (QS. Yusuf:111).


dan untuk menambahkan dan mengukuhkan lagi hujah ni, aku membuat sedikit research. hati riang gembira bila mana ada satu blog sastera ni membincangkan tentang surah yusuf. boleh baca di sini..




2. alhamdulillah sempat juga pergi 1lagi program under dewan muslimat biarpun terpaksa mengambil cuti.huhu.. tambah-tambah lagi ceramah dari ust fadhilah kamsah dan juga sokongan dari mak. sudah lama menanti nak dengar ceramah beliau faca to face. masa kat kampus ritu pun terlepasa dek assignment..best gak kan alam kerja sebab ada peluang untuk join program-program biarpun sibuk dengan task.huhu..

sepanjang hayat ku inilah kali pertama dengar doa 12pintu..








wallahua'lam

2 comments:

Badura, doa 12 pintu tu, doa dari hadis ke al-Quran? Saya pun pertama kali dengar.

xsure gak..dpt dr dr fadhilah kamsah

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More