Mukadimah

Ya Allah, Aku mohon kepadaMu agar Kau catatkan siapa pun yang membaca blog ini, menjadi orang-orang yang Engkau angkat kerajaannya. Engkau ampuni seluruh dosa-dosanya. Engkau buka hati yang tertutup. Engkau lembutkan hati yang keras membatu. Engkau cahayai hati yang gelap gelita. Ya Allah jadikan perkongsian ilmu ini membuatkan sisa umur kami penuh berkah. Terpelihara dari fitnah dan musibah. Ya Allah, aku juga mohon padaMu agar aku dikuatkan iman dan ketaatan padaMU...Ameen.
create your own banner at mybannermaker.com!

November 19, 2010

Healing

Bismillahirahmanirahim... Salam Baitullah

Menurut hadith 40 dari Imam Nawawi
" Orang yang beriman akan berasa gelisah bila melakukan dosa"

Kata-kata dari artikel iluvislam(lupa title artikel tu)
"Manusia tidak dapat lari dari melakukan dosa. Justeru, orang yang ditarbiyyah akan memilih dosa yang paling kecil jika tidak mampu melawannya"

November 15, 2010

Al-kisah

Bismillahirahmanirahim

Alhamdulillah sudah 6bulan aku meninggalkan alam kampus. memori lama amat bermakna untukku. Sekarang rumah anak yatim ini sebagai pilihan ujianNYA untukku. bak kata Ustaz Hj Hadi dalam seminar Pas bersedia menggantikan UMNO

"Wahai orang-orang beriman bersabarlah dalam menghadapi rintangan dan berjuanglah di mana sahaja kamu di tempatkan."  

Mungkin di sini lah tempat yang seterusnya untuk aku berjuang. Aku akui lain tempat lain ujiannya. Ujian dari NYA amat hebat sekali. terasa berkali-kali aku tersungkur. "Pengajaran apakah kali ini?" itulah persoalan bermain difikiran sekarang. 

November 14, 2010

KernaNya

Bismillahirahmanirahim..

Sudah lama kisah ni aku 'save' dalam kepala. menyebabkan 'disk dah full'..tambah-tambah lagi antivirus sejak akhir-akhir ni inactive..So terpaksa la aku backup dengan internet ni..save duit nak beli external hard disk..

Alhamdulillah biarpun hari tu hujan Allah membenarkan untuk aku join program ni. Biarpun rasa macam orang asing ruang kosong yang ada akan ku penuhi. turut bersama satu-satunya my younger brother cuba memenuhi seat kosong di ruang muslimin tanpa mengendahkan orang sekeliling.


November 13, 2010

Bila MALU diangkat

Bismillahirahmanirahim...

Entri kali ini bukan niatku untuk menjatuhkan martabat sejenisku..Cuma aku sayang kamu..Dan aku pasti medium ini mampu menyampaikan luahan aku pada kamu. Aku juga pasti bukan diri ini sahaja yang suka mengutarakan permasalahan ini...

Aku bukan lah ustazah..atau bijak pandai dalam ilmu agama..tapi insyaAllah hidayah yang diberikan ini tidak aku sia-siakan..Dalam menulis entri ini aku ada membuat beberapa research supaya tidak menyeleweng dari jalan yang lurus.
Pembaca mulia, kata “malu” dalam bahasa Arab adalah اَلْحَيَاءُ /al-hayaa’/. Kata ini, merupakan derivat dari kata اَلْحَيَاةُ /al-hayaah/, yang artinya adalah“kehidupan”. Selain اَلْحَيَاءُ, contoh derivat lain kata اَلْحَيَاةُ adalah حَيَا /hayaa/,yang artinya hujan”. Apa kaitan antara hujan dan kehidupan? Kaitannya adalah bahwa hujan merupakan sumber kehidupan bagi bumi, tanaman, dan haiwan ternak.
Dalam bahasa Arab, al-hayaah “kehidupan” mencakup kehidupan dunia dan akhirat.
Lalu, kembali ke pokok bahasan utama, apa kaitan al-hayaa’ “malu” dengan al-hayaah “kehidupan”?
Jawabannya adalah kerana orang yang tidak memiliki rasa malu, ia seperti mayat di dunia ini, dan ia benar-benar akan celaka di akhirat.
Orang yang tidak memiliki rasa malu, tidak merasa risih ketika bermaksiat.

November 11, 2010

Terus Berlari

Bismillahirahmanirahim...


Dari bawah aku bermula..Bertatih-tatih berjalan.
Sukanya aku apabila melihat kemahuan kecilku itu dituruti.
Paling gembira saat itu, sudah tentu bonda dan ayahanda.
Dari berjalan, aku cuba berlari..Berlari-lari anak.
Berlari sehingga aku mampu berlari ke garisan penamat.
Berlari mengejar wawasan dan cita-cita hidupku.
Hingga kini, aku masih belum berhenti berlari.
Adakalanya aku letih..Letih kerana sepanjang perlarianku. banyak duri, ragam , fitnah-fitnah dunia menghalangku.
Kerana apa aku kuat?..Ayah dan emak..
Kerana aku tak nak lihat senyuman di muka mereka hilang.
Aku tak nak lihat mereka menangis bersedih kerana aku keletihan berlari.

November 10, 2010

Maher Zain Vs Sami Yusuf

Bismillahirahmanirahim...

Sejak kedatangan Maher Zain ke Malaysia...melata aku dengar lagu beliau..even di market pun..Sejak ramai public kenal beliau isu Maher Zain dan Sami Yusuf semakin menjadi-jadi..sehingga ada perlumbaan Fan 1juta antara Maher Zain dengan Sami Yusuf..


Lagu pertama Sami Yusuf daripada albumnya yang terbaru iaitu ‘ Wherever You Are’. Ya Allah, seperti ada sesuatu yang menyentuh hati dan perasaanku dengan kelunakan muziknya, aku memang sangat mengagumi Sami Yusuf dengan pembawaan lagu dan muziknya yang bersifat universal dan memuatkan segala budaya dan bahasa dalam penciptaan lagu-lagunya. Tidak ketinggalan juga Bahasa Melayu di dalam sebuah lagunya yang bertajuk No Word Is Worthy. Satu je aku tak bekenan dengan Sami Yusuf ni, suara dia yang sangat perlahan sampai aku tak faham apa yang dia nyanyikan sebab sebutan beliau sangat tak jelas, mungkin disebabkan lahjah arabnya. Berbeza dengan Maher Zain, sebutannya amat jelas dan cepat ditangkap.


Walaupun begitu, kedua-dua penyanyi ini memiliki matlamat yang sama iaitu kembali menuju ke Tuhan dengan gaya mereka tersendiri. Seperti yang sedia maklum, Maher zain merupakan komposer lagu dan pernah mencipta lagu untuk artis-artis terkenal seperti Lady Gaga dan dan Sami Yusuf dibesarkan dalam keluarga yang mempunyai latar belakang muzik dan juga merupakan komposer lagu. Sami Yusuf sudahpun lama terkenal dan Maher Zain hanyalah melonjak dalam tempoh dua tahun ini. Mereka memiliki identiti sendiri dalam menyampaikan dakwah dan yang paling nyata mesej mereka sampai kepada para mad’u mereka.
Mereka yang mendengar lagu daripada dua ikon ini akan merasakan ketenangan dan kedamaian hati kerana mereka sendiri adalah insan-insan yang hebat, takkan manusia yang mendengarnya tidak mendapat ketenangan. Tidak seperti lagu-lagu yang didendangkan oleh artis yang sememangnya kurang penghayatannya terhadap agama Islam itu sendiri, tiada kesan terhadap jiwa-jiwa insan yang mendengarnya. Subhanallah, melihat wajah kedua-dua insan ini saja membuatkan kita merasa tenang kerana hanya insan-insan yang ikhlas saja akan membuat orang lain terkesan dengan dakwahnya. Wallahua’lam.


Semasa aku menaip entri ni perasaan masih dalam terkejut. (hati bermonolog oh oho oh!! yeke)
Al-kisah nya bermula apabila aku baca wall

tergerak hati untuk baca blog Faisal Tehrani(lihat di sini)

gundah gulana rasanya..aku tak da la sampai nak judge MZ masuk syurga Sami Yusuf masuk neraka seperti student tu..Komentar tentang syiah dan ASWJ boleh lihat di sini..di sini..dan di sini..Cuma, pengajarannya...kekadang tu kita kena selidik penyampai nya even nyanyian hanyalah medium dakwah..

200 kambing-Sedikit sahaja

Sebelum Muhammad diangkat menjadi Nabi, ia pernah ke Thaif. Seorang warga Thaif menjamu Nabi di rumahnya dan sangat menghormatinya. Setelah itu, Muhammad pulang ke Mekah, hingga pada suatu hari, ia diutus menjadi Nabi. Gema suara kenabiannya terdengar ke seluruh dunia.

Seorang warga Thaif berkata kepada penjamu Nabi itu, " tahukah engkau siapakah yang diangkat menjadi Nabi di Mekah?

November 09, 2010

Pencarian

Sekian lama ku cari
Di ketika aku tegak berdiri
Menghadap wajah
Mengusung hati nan kosong
Mengerah minda nan hampa


Ku cari lagi

Di ketika badan ku rukuk membongkok
Mataku rapat terkatup

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More