Mukadimah

Ya Allah, Aku mohon kepadaMu agar Kau catatkan siapa pun yang membaca blog ini, menjadi orang-orang yang Engkau angkat kerajaannya. Engkau ampuni seluruh dosa-dosanya. Engkau buka hati yang tertutup. Engkau lembutkan hati yang keras membatu. Engkau cahayai hati yang gelap gelita. Ya Allah jadikan perkongsian ilmu ini membuatkan sisa umur kami penuh berkah. Terpelihara dari fitnah dan musibah. Ya Allah, aku juga mohon padaMu agar aku dikuatkan iman dan ketaatan padaMU...Ameen.
create your own banner at mybannermaker.com!

August 23, 2010

Berjayakah kita?

Bismillahirahmanirahim...

sudah 13 ramadhan karim menghitung hari. Tapi terasa diri belum banyak perubahan. Sedangkan tak sabar-sabar menyambut kedatangan.

Aku menasihati diriku dan kalian. Sesungguhnya 1/3 telah berlalu! Dan 1/3 adalah banyak. Bagaimana amalan pada 1/3 yang lalu?
Masa terlalu suntuk untuk lemah dan bermalas-malas. Bangkit segera! Rungkaikan selimut kerehatan!
Ramadhan sedang bergerak pantas meninggalkan sesiapa yang malas!
Ketepikan kemalasan!
Nyahkan kelemahan!
Kejar keampunan!
Buru ketaqwaan!
Penatkan badan dalam ketaatan!

Wahab bin Munabbih berkata: Sesiapa yang bersungguh-sungguh mengerjakan ibadah, akan bertambah kekuatannya. Dan sesiapa yang bermalas-malas, dia akan bertambah lesu dan lemah.

Thabit al-Bannani berkata, seorang ‘abid berkata kepadanya: Apabila aku tidur, lepas itu aku terjaga, kemudian aku cuba tidur kembali, Allah tidak tidurkan mataku lagi.Beliau menambah: Tidak dinamakan seseorang ‘abid itu ‘abid sekalipun terdapat padanya semua aspek kebaikan melainkan dia memiliki dua ciri: puasa dan solat. Kedua-dua ciri itu merupakan sebahagian daripada darah dan dagingnya.

Abu Ishak as-Subai’ei menderita sakit, seluruh anggotanya lemah selama dua tahun sebelum menemui ajalnya. Dia tidak berupaya untuk bangun tanpa pertulungan orang lain. Apabila dia sudah berdiri tegak (dengan bantuan orang lain), dia memulakan solat, membaca 1000 ayat dalam keadaan berdiri!
Subhanallah! Alangkah malunya kita.

Mari sama-sama kita manfaatkan sepenuhnya Ramadhan yang masih berbaki 2/3 dengan berpuasa dalam erti kata yang sebenarnya, qiamul-lail, tilawah, istighfar, sedekah, menyediakan makanan untuk orang berbuka puasa, menghubungkan silatul-rahim, berdakwah dan lain-lain.
Mari tingkatkan iman dan taqwa, gandakan amal, jejaki Lailatul-Qadar!
Mudah-mudahan kita termasuk dalam golongan hamba yang dibebaskan dari api neraka! Amin….!

wahai diri

Ramadan ini akan pergi

Namun yang pergi hanya giliran purnama

Bukan rasa dan maknanya

Semuga semuanya masih… di jiwa

yang sentiasa merindui

barakah dan maghfirahnya

(Apakah roh Ramadan ini

akan terus

menerangi bulan-bulan seterusnya?)

Nanti Syawal bertamu jua

Bersama wajah seindah fitrah

Tasbih, tahmid dan takbir pun diucapkan

Meraikan satu kemenangan

di satu peperangan…

di dalam diri

(Apakah kita berjaya?

atau sekadar menumpang gembira…

di pinggiran kebesaran-Nya?)

Ramadan dan Syawal akan pergi

silih berganti masa

Dan kita bagaimana?

Masih di pelabuhan alpa?

Masih di dermaga dosa?

Dan bahtera kita terus kelelahan

..dihempas ombak keresahan

(Akan tiba saatnya

Ketika Ramadan dan Syawal datang jua

Tapi kita telah tiada…

untuk menyambutnya!)

Komen

Bismillahirahmanirahim....

terlepas untuk aku mengucapkan SALAM AL-QUDS..sedangkn harinya pada 21hb yg lalu..xpela asal ada dr tiada..

Komen 1

Akhir-akhir ini isu pembunuhan babi acap diperdengarkan..Macam komen aku baca dari sengenap pelusuk dan bermacam2 pandangn dari makhluk bernama manusia(pndgn itu pun berdasarkan perngai mereka)


Ngeri tengok gambar-gambar ni..sedih pun ada...adakah ini musim nya??bulan feb engkau mengawan...myb bulan ni bulan menetas..Di sana sini kita tgk hospital bergerak(dustbin, longkang).. "adakah itu tempat kami mula-mula mengenal dunia"(rintih si kecil jika mereka mampu bersuara).

"Iklim sosial negara kita kian teruk dan parah . Nilai maruah dan harga diri telah turun semurah sekeping kad prepaid . Jika seketika dulu dunia dikejutkan oleh tindakan Natalie Dylan dari San Diego USA [ 22 tahun ] melelong daranya dan dibida oleh seorang lelaki Britain dengan harga 2.5 juta pound [ RM 13 juta ] , kemudian Miss Spring [ 17 tahun ] melelong daranya turun pada bidaan serendah RM 1 juta dan Alina Persia [ 18 tahun ] pula menerima bidaan 10 Ribu euro apabila beliau turut melelong daranya . Tetapi anak - anak gadis Malaysia ada yang melelong daranya dengan mee goreng sepinggan dan kad prepaid sekeping . Demikianlah harga maruah yang semakin susut malah hancur dan binasa ".


Bila baca article ni, teringat akn pgrm yg aku pernh handle dulu..under Briged Consultant..pgrm tuk student bermasalah.dalam menghandle phrm motivasi ni psikologi paling penting..nak kata aku ada skill tu wallahua'lam...tp alhamdulillah rahsia yg perlu kami tahu berjaya dibongkarkan. Dalam mnyelesaikan masalah perlu kita tgk real problem.

Setiap masalah yang hendak diselesaikan mestilah difokuskan kepada real problem (masalah sebenar) bukan kepada presenting problem (masalah yang zahir). Apabila kita menumpukan kepada real problem ertinya kita sedang berdepan dengan punca masalah yang lebih bersifat dalaman dan ini memaksa kita menyelami soal hati dan perasaan manusia.(bak kata Pahrol)


Presenting problem yg kami nampak masa mula2 melangkah ke sekolah tu students amat biadap sekali neither dgn tetamu nor tuan umah sendiri(cikgu2 mereka la). Dipendekkan cerita after slot muhasabah, baru lah peserta2 bersedia berkongsi cerita dengan kami.


"Akak, sebenarnya dia(si K) dah TERLANJUR", bisik seorang peserta (si P)pada aku.


"Patut la, ustazah *** tu marah sangat dgn bdk tu"aku bermonolog.


Sedikit demi sedikit cerita dibuka oleh si P tu. tapi pada aku semua itu hanyalah presenting problem. what the real problem?aku perlu menyelami si K.


Aku mula mendekatkn diri dengan group si K..tp dh lupala mukadimah modal cakap..hurm


.si K memulakan cerita.


"Saya pun tak tau la kak. lepas kejadian tu baru saya sedar. Sebenarnya saya hanya memprotes tindakn mak gan abah saya. Selepas tu saya terjumpa si dia kat bus stop. saya tertarik dengan cara bicaranya. sopan santunnya. Dia baik sangat sangat kak dengan saya".


"Baik sangat ke?Kenapa awak kata dia baik."(dah memang itu keje aku sbgai fasi)


Si K menunjukkan gaya seperti orang tengah berfikir.


"sebab dia selalu tolong topup untk awk ke"(aku cuba korek lagi)


HANYA KERNA TOPUP RM5 si K telah merendahkan nilai daranya.subhanallah...


~pada aku si K sedang mencari kasih. si K sedang berhadapan GELAP DALAM GEMERLAPAN CAHAYA.






Komen 2


Jika hukuman buang bayi mahu diketatkan, peruntukan oleh PERLEMBAGAAN MALAYSIA tahun 1984 bagi hukuman di mahkamah syariah WAJIB dipinda. Kerana zina & khalwat di bawah peruntukan itu, maksimum hanya adlh RM5k, 3thn penjara & 6 kali sebatan. Ketawalah penjenayah!. Itu terlalu outdated. Bukankah itu punca kepada buang bayi?.


Secara dasarnya, aku bersetuju tindakan membuang bayi sehingga mati dikategorikan kes bunuh @ niat ingin membunuh. Justeru, wanita itu boleh menerima hukuman mati, namun jangan lupa si lelaki penyebab, dia juga sama. Juga setuju tindakan JAKIM MELARANG penggunaan nama Bufet Ramadan bagi Hotel & Restaurant yg tiada pengesahan halal.



Juga setuju perogol kanak2 dikenakan hukuman lebih berat dari yg sedia ada (=iaitu x lebih 30 thn penjara), jika kanak2 itu mati, hukuman mati mesti dikenakan. Jika tiada kematian, hukuman mesti lebih berat dari diatas. Disamping hukuman, prog pemulihan minda penjenayah & sistem polis utk menjejaki penjenayah juga perlu peningkatan. Hukuman ketat perlukan siasatan yg jitu, jika tidak, kesannya tidak akan kelihatan.





Komen 3


Barulah aku perasan.. aku tersilap setting comment blog aku rupanya..tambah2 lagi aku tak sediakan chatbox utk blog aku..huhu..patutla no comment bcoz not alowwed..

August 06, 2010

A woman's guide to thyroid health



The thyroid can cause a lot of problems for women, including weight changes and depression. Lifescript asked thyroid expert Elizabeth Pearce, M.D., to explain why. Plus, find out how to stay healthy...

Ever wonder why you don’t hear much about guys and thyroid problems? Although men have the gland, they’re less likely to develop problems with it. In fact, about 1 in 8 women will develop a thyroid condition in their lifetime.

So what issues should women watch out for? Lifescript asked Elizabeth Pearce, M.D., a clinical endocrinologist and associate professor at Boston University School of Medicine, for answers.

Read on to find out how diet, pregnancy and smoking can all affect your risk of thyroid disease.

What’s the biggest thyroid issue women face?
The most common is hypothyroidism, when the thyroid doesn’t make enough thyroid hormone. Without this hormone, your metabolism slows and you may gain weight, feel sluggish and tired, and get depressed. Your periods may become irregular and you may have dry skin and nails.

About 10% of all women have an underactive thyroid; the condition affects about only 3% of men.

What increases the risk of thyroid disease?
The types and frequency of thyroid disease's forms vary around the world, based on the amount of iodine in the diet.

Smoking also increases risk.

Don’t we get enough iodine in our diets from iodized salt?
Overall, Americans have been getting enough iodine since salt iodization was started in the 1920s. But the amount in the American diet has decreased by about half since the 1970s. That’s partially due to a decline in the amount of [iodized] salt we eat.

But there’s also less iodine in certain foods than before, particularly cow’s milk and bread. That’s because iodate dough conditioners are used less often by many bread manufacturers.

Also, federal legislation in the 1980s limited the amount of iodine in cattle feed, which may be one reason why milk has less iodine.

In fact, 30% of the salt we purchase for household use in this country isn’t iodized. Most sea salt, for example, doesn't contain iodine. In addition, most of the salt we eat is in commercially processed foods and many commercial food processors use non-iodized salt.

Why is iodine deficiency a concern?
Iodine deficiency is a huge problem in some countries, especially for pregnant and breastfeeding women. Because iodine is needed to make thyroid hormone, which is needed for brain development, iodine deficiency can cause brain damage in unborn babies.

In the U.S., the American Thyroid Association has recommended that all pregnant or breastfeeding women take a prenatal vitamin that contains 150 mcg of iodine daily.

Why do some women have thyroid problems after pregnancy too?
As many as 1 in 10 women develop postpartum thyroiditis – inflammation of the thyroid within several months after giving birth.

When the thyroid gets inflamed, it can leak out hormone, so you become a little hyperthyroid [when the gland overproduces thyroid hormone]. Then, when you run out of thyroid hormone, you may become hypothyroid until your gland heals.

Symptoms can be very subtle. Some women lose weight; others feel anxious. You might blame these things on being a new mom. But if the diagnosis is missed, it’s not usually critical. If it’s really mild, you just watch it. The whole thing resolves within several months in most women.

If it’s severe, you may need treatment for the symptoms.

In most women, the hyperthyroid and hypothyroid phases last several weeks. But not all women experience both phases. About 5% of women will be left with permanent hypothyroidism.

It tends to recur in subsequent pregnancies and it’s also more common in women with autoimmune diseases.

So should all pregnant women get a thyroid test?
The concern is that low thyroid hormone in pregnant women may be associated with lower IQ in their children.

Universal thyroid screening in expectant women has been controversial. The American Association of Clinical Endocrinologists suggests that all pregnant women should be tested. The American Congress of Obstetricians and Gynecologists says that asymptomatic women should not be tested. The Endocrine Society recommends testing if a woman has symptoms of hypothyroidism or if she has anti-thyroid antibodies, a family history of autoimmune disease or other risk factors for hypothyroidism.

Why the controversy?
There are three reasons: One, getting your thyroid tested is costly.

Two, healthy pregnant women often have thyroid blood test results outside what’s considered normal (due to physiologic changes during pregnancy). Most labs can’t provide normal, trimester-specific reference ranges, so inappropriate interpretation and treatments are possible.

And three, we don’t know if hypothyroidism treatment improves outcomes in babies; that’s being studied.

The American Thyroid Association and Endocrine Society have convened task forces that will update their testing and treatment guidelines pregnancy within the next 1-2 years.

How do you know if you have hypothyroidism?
It’s tricky, because many of the symptoms are vague and can be easily blamed on lifestyle. Fatigue, for instance, may be the result of being busy, not just an underactive thyroid. Weight gain may come from eating too much or not getting enough exercise.

You need to get a TSH test – a blood test that measures the amount of thyroid-stimulating hormone in your blood. If your thyroid isn’t making enough thyroid hormone, your pituitary will make more TSH, which tells the thyroid to make more of its hormone.

How is hypothyroidism treated?
You take a synthetic version of thyroid hormone in a pill to replace what your body isn’t making.

Can your thyroid go in the other direction, becoming too active?
Hyperthyroidism is much less common than hypothyroidism, affecting just 1% of the U.S. population. It’s also more complex and difficult to diagnose and treat.

In hyperthyroidism, the thyroid is making too much thyroid hormone, which can cause shakiness, heart palpitations, insomnia and weight loss.

How do you treat hyperthyroidism?
Depending on the cause, it can be treated with anti-thyroid medications, radioactive iodine or surgery to remove the thyroid.

There are two anti-thyroid drugs that can be used to treat hyperthyroidism: PTU (propylthiouracil) and methimazole. The Food and Drug Administration (FDA) determined that, of the two medicines, methamizole should be the first treatment in almost all cases, because PTU has been implicated in rare cases of liver failure.

Whatever you do, if you have hyperthyroidism, make sure you have an experienced [doctor] taking care of it.

Why are we hearing a lot about thyroid cancer lately?
The U.S. incidence of thyroid cancer rose from 3.6 per 100,000 people in 1973 to 8.7 in 2002. In 2009, estimates show about 37,000 new cases diagnosed and 1,630 thyroid cancer deaths.

A lot more people are getting CT scans and ultrasounds, so maybe we’re catching more thyroid cancer. But the true incidence may be growing. There might be environmental reasons, such as changes in radiation exposure or diet.

Though it’s a common cancer, it tends to be very treatable. Exact treatment depends on your age, the size and type of the tumor and whether the cancer has spread to other organs. Thyroid cancer tends to be more common [as women] age.

If you have thyroid cancer, you may have the thyroid surgically removed and there may or may not be additional treatment with radioactive iodine.

What can women do to keep their thyroids healthy?
Not much, other than not smoke. If you live in the U.S., you can assume you’re getting enough iodine in your diet. Unless you’re pregnant, breastfeeding or planning a pregnancy, you shouldn’t have to do anything.

You should be aware of what the front of your neck feels like. If you feel any new lumps, which could be thyroid nodules, tell your doctor.

Most thyroid nodules aren’t cancerous, but they still need to be checked out. They also don’t always cause symptoms. Many people really have no idea they have one until a doctor feels it or it gets picked up on imaging.

So when you have a check-up, should you ask for a TSH test?
If you have symptoms of hyperthyroidism or hypothyroidism, you should definitely have a TSH test. However, experts disagree about routine testing in people without symptoms.

The U.S. Preventive Services Task Force says there’s no evidence for routine screening. The American Thyroid Association, on the other hand, says every adult should start routine TSH screenings every 5 years starting at age 35.

Do You Have Thyroid Disease?
Always cold or hot? Heart racing a mile a minute? Whether underactive or overactive, thyroid disease can make your body feel out of whack. Knowing the symptoms can help your doctor diagnose the problem and get you feeling better fast. Do you know what to look for? Find out with our quiz.

Check out Health Bistro for more healthy food for thought. See what Lifescript editors are talking about and get the skinny on latest news. Share it with your friends (it’s free to sign up!), and bookmark it so you don’t miss a single juicy post!

By Winnie Yu, Special to Lifescript

August 04, 2010

ALLAH SWT's 24HR Customer Service(Toll Free)

Assalaamu'alaikum, Saudara-saudariku...
Pernahkah Anda bayangkan bila pada saat kita berdoa, kita mendengar ini :
Terima kasih, Anda telah menghubungi Baitullah".

Tekan 1 untuk 'meminta'.
Tekan 2 untuk 'mengucap syukur'.
Tekan 3 untuk 'mengeluh'.
Tekan 4 untuk 'permintaan lainnya'."

Atau....

Bagaimana jika Malaikat memohon maaf seperti ini:

"Saat ini semua malaikat sedang membantu pelanggan lain. Tetaplah sabar menunggu. Panggilan Anda akan dijawab berdasarkan urutannya."

Atau, pernahkah Anda bayangkan bila pada saat berdoa, Anda mendapat respons seperti ini:

"Jika Anda ingin berbicara dengan Malaikat,

Tekan 1. Dengan Malaikat Mikail,
Tekan 2. Dengan malaikat lainnya,
Tekan 3. Jika Anda ingin mendengar sari tilawah saat Anda menunggu,
Tekan 4. "Untuk jawapan pertanyaan tentang hakikat syurga & neraka,silahkan tunggu sampai Anda tiba di sini!!"

Atau mungkin juga Anda mendengar ini :

Sistem kami menunjukkan bahawa Anda telah satu kali menelefon hari ini. Silakan
cuba lagi esok."

atau...

Pejabat ini ditutup pada hujung minggu. Sila hubungi semula pada hari Isnin selepas pukul 9 pagi."

Alhamdulillah... Allah SWT mengasihi kita, Anda dapat menelefon-Nya setiap saat!!!

Anda hanya perlu untuk memanggilnya bila-bila saja dan Dia mendengar anda. Kerana bila memanggil Allah,tidak akan pernah mendapat talian sibuk. Allah menerima setiap panggilan dan mengetahui siapa pemanggilnya secara pribadi.

Ketika Anda memanggil-Nya, sila gunakan nombor utama ini : 24434

2 : solat Subuh
4 : solat Zuhur
4 : solat Asar
3 : solat Maghrib
4 : solat Isya

Atau untuk lebih sempurna dan lebih banyak afdhalnya, gunakan nombor ini : 28443483

2 : solat Subuh
8 : solat Dhuha
4 : solat Zuhur
4 : solat Asar
3 : solat Maghrib
4 : solat Isya
8 : Solat Tahajjud atau lainnya
3 : Solat Witir

Maklumat terperinci terdapat di Buku Telefon berjudul "Al Qur'anul Karim & Hadis Rasul"

Talian terus , tanpa Operator tanpa Perantara, tanpa bil.

Nombor 24434 dan 28443483 ini memiliki jumlah talian hunting yang tak
terhingga dan dibuka 24 jam sehari 7 hari seminggu 365 hari setahun!!!

Sebarkan maklumat ini kepada orang-orang di sekeliling kita. Mana tahu mungkin mereka sedang memerlukannya

Sabda Rasulullah S.A.W : "Barang siapa hafal tujuh kalimat, ia terpandang mulia di sisi Allah dan Malaikat serta diampuni dosa-dosanya walau sebanyak buih laut"

7 Kalimah ALLAH:

1. Mengucap "Bismillah" pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.
2. Mengucap "Alhamdulillah" pada tiap-tiap selesai melakukan sesuatu.
3. Mengucap "Astaghfirullah" jika lidah terselip perkataan yang tidak patut.
4. Mengucap "Insya-Allah" jika merencanakan berbuat sesuatu di hari esok.
5. Mengucap "La haula wala kuwwata illa billah" jika menghadapi sesuatu tak disukai dan tak diingini.
6. Mengucap "inna lillahi wa inna ilaihi rajiun" jika menghadapi dan menerima musibah.
7. Mengucap "La ilaha illa Allah Muhammad Rasulullah" sepanjang siang dan malam sehingga tak terpisah dari lidahnya.

Dari tafsir Hanafi, mudah-mudahan ingat, walau lambat-lambat...
mudah- mudahan selalu, walau sambil lalu... mudah-mudahan jadi bisa, karena sudah biasa.

Ayat-ayat Cinta (9)

Ku ingin melihat ALLAH SWT tetapi keupayaan aku tidak mampu,namun aku mampu melihat keagungan ciptaan dan kejadianNYA.Aku rindu mendengar kata-kata ALLAH SWT,lantas aku mendengar kata-kataNYA dalam Quran Nul Karim. Aku ingin bersahabat dengan ALLAH SWT,maka aku hanya mampu bersahabat dengan Rasulullah SAW dan hadith yang diwariskan ke pada ulama'

~subhanallah...hatiku betul menyepi sekarang ni

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More