create your own banner at mybannermaker.com!

March 10, 2010

Jom terbang!!!


Alhamdulillah, itulah ucapan sebaik-baiknya tanda kesyukuranku yang tak terkata. Selepas onak dan duri dlm menyiapkan kerja2 duniawi...aku still waras and bertenaga lg dalam inayahNYA..biarpun kesibukan duniawi bermaharajalela dalam diri tetapi ada lagi hal2 duniawi aku terlepas..

Sebuah perjuangan menuntut ilmu atas nama Master, secara formalnya terlepas begitu sahaja. Bukan senang nak further study.. kna wat research terhadap university2, course, fee.. research punya research sehingga xperasan tarikh tutup application...tapi ape pun syukur pada-MU..myb effort ni dapat membantu ku dikemudian hari...so skrg ni aku kna tunggu nxt intake...
Aku bukannya students yg cemerlang..dean list pun xpernah tp CGPA yg aku dpt skrg msh mampu melayak diri ini utk further Master. Mampukah diri ini trus bersemangt dlm meneruskan niatnya..Doakan aku ya shbt2...Semoga semangat utk sambung belajar masih ada dlm diri biarpun terpaksa ditunda buat sementara waktu..Aku tidak ingin menjadi hangat2 tahi ayam...Bucuuuuk baunya...
Bagiku MASTER bukannya sekadar segulung ijazah. Tetapi ia adalah sebuah perjalanan, pengalaman dan ilmu kehidupan. Jika ijazah itu adalah matlamat akhirnya, tatkala ia di dalam genggaman, maka akan terasa hidup kosong. Kerana tiada lagi perkara yang ingin dicapai buat masa yang terdekat. Mungkin mengambil masa untuk mengumpul kembali perancangan seperti untuk kenaikan pangkat dan sebagainya. Aku pernah meminta pandangn shbt2 berkaitan sambung belajar ni...Ramai yg mengatakan kl bljr krna ilmu xmsuk university pun xpe...byk lg tmpt yg bte blh cari ilmu..Pandangan my daddy plak berkaitan Master ni..perempuan xyah belajar 4 5tingkat...dlm mencari kerja skill interview yg penting bukanya segulung ijazah...

Aku menangkis kata2 mereka..tp monolog dalaman je..Tidak salah berfikiran begitu. Tetapi ada matlamat lain yang lebih besar untuk difikirkan. Kerana ia amat memberi impak yang besar tika ingin memulakan pengajian, tatkala dalam pengajian dan pasca pengajian.




0 comments:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More