Mukadimah

Ya Allah, Aku mohon kepadaMu agar Kau catatkan siapa pun yang membaca blog ini, menjadi orang-orang yang Engkau angkat kerajaannya. Engkau ampuni seluruh dosa-dosanya. Engkau buka hati yang tertutup. Engkau lembutkan hati yang keras membatu. Engkau cahayai hati yang gelap gelita. Ya Allah jadikan perkongsian ilmu ini membuatkan sisa umur kami penuh berkah. Terpelihara dari fitnah dan musibah. Ya Allah, aku juga mohon padaMu agar aku dikuatkan iman dan ketaatan padaMU...Ameen.
create your own banner at mybannermaker.com!

March 30, 2010

Aku da KAU!!


content="Word.Document">


Terus ku berdoa

Bertahun la cinta

Kau masih disana

Kasih dgn rela

Cinta mu terasa

Bawa la aku pergi dr sedih ini

Dr kegelisahan

Kau yg upaya

Menyembuhkan luka

Penawar sedih cinta

Tiada bererti

Hari demi hari

Menanti

Kau tlh jauh

Aku masih cuba

Mengejar cintamu

Hambamu ini kekeliruan dari paut hasut dunia

Mencinta yg laen lebih darimu

YA KHALIQ

Hidayahmu pernah hadir hingga kering air mataku menitis

Namun terkadang aku berpaling

Dunia yg sementara

Hari ini aku bimbang

Jika berakhir hidup

Adakah lagi esok

Tuk aku bernafas

Dan Sujud mengabdi pdmu oh tuhan

Berikan daku kesempatan

Menebus kesalahan lantaran dosa dan noda

Dan sgaja melupakan mu

Hadirkan damai

Sebelum hujung nafasku

YA KHALIQ

Berikan daku petunjuk mu

unTukku meniti

ke jalan redamu

izinku janji2 yg baru

Taubat nasuha setulus utkmu

YA KHALIQ

March 29, 2010

BADAR YANG AGUNG: TITIK TRANSFORMASI: PERANAN REMAJA DAN PEMUDA


Rasulullah s.a.w. berdoa memohon restu daripada Allah s.w.t. pada sebelah petang malam Jumaat 17 Ramadhan tahun kedua Hijrah (bermaksud), "Wahai Tuhanku, ini dia Quraisy meluru dengan segala keangkuhan dan kesombongannya mencabar Dikau dan mendustai Rasul-Nya. Wahai Tuhanku berilah pertolongan yang telah Engkau janjikan itu. Wahai Tuhanku, kalahkanlah mereka...di petang hari.

Badar al-Kubra merupakan satu transformasi, perubahan dan pembezaan dalam sejarah kemanusiaan kerana mengandungi pengajaran dan teladan serta natijah yang tidak dapat dinafikan kepentingannya. Sesiapa sahaja yang mempelajari sejarah Badar ini, pasti melihat kesannya terhadap kemanusiaan sesudah itu hingga ke hari ini. Setelah Badr al-Kubra, dengan izin allah s.w.t. Islam telah berkuasa.

Rasulullah s.a.w. telah mendapat berita bahawa Abu Sufyan b. Harb kembali dari Syria bersama kafilah Quraisy yang besar yang membawa bersama mereka wang dan barang dagangan, disertai oleh 30-40 orang lelaki termasuklah Makhramah b. Naufal b. Uhayb b. Abdul Manaf b. Zuhrah dan 'Amr b. Al-'As b. Wa'il b. Hisham. Baginda s.a.w. memanggil kaum Muslimin dan berkata dengan maksud, "Terdapat kafilah Quraisy bersama harta mereka. Keluar dan serangnya...." Kaum muslim menyahut seruan Rasulullah s.a.w., ada yang bersungguh-sungguh dan ada sebahagian yang merasa berat kerana mereka tidak menyangka Nabi s.a.w. akan berperang. Ketika Abu Sufyan sampai ke Hijaz, beliau merisik berita dengan menanyakan para pengembara yang melalui kawasan itu dan mendapat tahu bahawa Nabi Muhammad s.a.w. telah mengajak sahabat-sahabat baginda r.a. untuk menyerang kafilahnya. Belau menyuruh Dhamdham b. 'Amr al-Ghifari ke Makkah untuk mengarahkan orang-orang Quraisy keluar mempertahankan harta mereka.

Ketika sampai ke wadi yang bernama Dzafiran baginda s.a.w. berhenti. Baginda s.a.w. menerima berita tentang kedatangan orang-orang Quraisy Makkah untuk mempertahankan harta mereka. Baginda s.a.w. lalu mendapatkan pendapat sahabat-sahabat baginda r.a. Selepas Abu Bakr dan 'Umar r.a. memberikan pendapat, al-Miqdad bangun lalu berkata dengan maksud, " Wahai nabi Allah, pergilah ke mana sahaja yang di arahkan Allah, kami pasti akan bersamamu. Kami tidak akan mengatakan seperti yang dikatakan oleh Bani Israil kepada Musa, 'Kamu pergilah berperang bersama Tuhanmu, kami akan tinggal di rumah-rumah kami', tetapi kamu pergilah bersama Tuhanmu berperang dan kami akan berjuang bersamamu. Demi Allah, sekiranya kamu membawa kami ke Bark al-Ghimad (di Yaman) kami pasti akan berjuang bersamamu menentang musuhmu sehingga engkau berjaya." Baginda mengucapkan terima kasih kepada al-Miqdad dan memuji beliau dan meminta nasihat daripada kaum Ansar yang merupakan majoriti daripada sahabat-sahabat ketika itu.

Sa'ad b. Mu'az selaku wakil kaum Ansar bangun lalu berkata dengan maksud." Wahai Rasulullah sungguh kami ini telah beriman kepadamu, telah sepenuhnya meyakini agamamu dan telah mengakui kebenaran agama yang engkau bawa kepada kami. Kami telah bersumpah setia untuk melaksanakan semua yang telah kami janjikan kepadamu. Oleh sebab itu, segeralah laksanakan apa yang telah menjadi keputusanmu, ya Rasulullah dan kami setia padamu. Demi Allah yang telah membangkitkanmu dengan membawa kebenaran, kalau engkau perintahkan kami untuk mengharungi lautan, niscayalah kami harungi bersamamu. Tak seorangpun antara kami ini yang akan menolak perintahmu dan tak seorangpun yang akan undur dari medan juang, hari ini atau esok. Kami tabah mengharungi peperangan ini dan telah siap sedia untuk syahid dalamnya. Mudah-mudahan Allah s.w.t. merestui apa yang engkau percayakan kepada kami dan marilah berangkat bersama kami, dalam barakah Ilahi. Banyak lagi dalam kalangan Ansar yang memberikan pernyataan yang serupa sehingga legalah hati Nabi s.a.w. Selesai perbicaraan di situ berkatalah Nabi s.a.w. dengan maksud, " Berangkatlah kalian atas barakah Allah dan bergembiralah bahawa seseungguhnya Allah telah menggariskan dua pilihan, menang atau kalah."

Dari situ Nabi s.a.w. berangkat dan berhenti berhampiran tempat yang bernama Badr. Baginda menanyakan maklumat tentang Abu Sufyan kepada seorang tua. Apabila orang tua tu menanyakan baginda daripada kumpulan mana (kumpulan Muhammad s.a.w atau Abu Sufyan), baginda s.a.w. menjawab dengan maksud, "Kami daripada Ma' (air)"

Peperangan Badr yang agung berlaku pada pagi hari Jumaat 17 Ramadhan. Nabi s.a.w. membetulkan barisan sahabat-sahabat r.a. menggunakan anak panah. Ketika sampai kepada Sawad b. Ghaziyyah yang berdiri di luar barisan, baginda s.a.w. mencucuk perutnya dengan menggunakan anak panah tersebut sambil berkata dengan maksud, "Berdirilah dalam barisan wahai Sawad!" Sawad membalas dengan maksud, " Engkau telah menyakitkan saya wahai Nabi Allah. Allah telah mengutus engkau dengan kebenaran dan keadilan, jadi benarkan saya membalasnya." Nabi s.a.w. mengangkat baju baginda dan berkata,"Balaslah." Sawad memeluk baginda s.a.w. dan mencium perut baginda s.a.w. Nabi s.a.w. nenanyakan Sawad kenapakah beliau berbuat begitu. Sawad mengatakan dengan maksud, " Wahai Nabi Allah, engkau melihat apa yang ada di depan kami dan aku mungkin akan terkorban dalam peperangan ini dan mungkin ini kali terakhir aku berjumpa denganmu, aku mahu kulit aku menyentuh kulitmu. Nabi s.a.w. memuji beliau.

Kemudian Rasulullah s.a.w. masuk ke dalam khemah lalu berdoa, yang antara lain bermaksud " Ya Allah, sekiranya kumpulan ini tewas hari ini, Engkau tidak lagi akan disembah." Setelah itu Rasulullah s.a.w. tertidur sebentar. Setelah terjaga baginda s.a.w. berkata dengan maksud, " Wahai Abu Bakr, pertolongan Allah akan datang kepada kamu. Di sana Jibril memegang pemacu kuda dan mengetuainya..."

Sahabat pertama mendapat syahid dalam Badr al-Kubra ialah Mihja' hamba yang dibebaskan oleh Sayyidina 'Umar r.a. setelah terkena panah kemudian diikuti oleh Harithah b. Suraqah yang juga terkena panah.

Seramai 83 orang Muhajirin berjihad di Badr dan 231 orang Ansar (61 Aus, 170 Khazraj), jumlah 314 orang.
Jumlah yang syahid, 6 orang Muhajirin, 8 orang Ansar, jumlah 14 orang.

Seramai 50 orang Quraisy terbunuh dalam Badr al-Kubra. 43 orang Quraisy menjadi tawanan.

Nama-nama yang lengkap boleh dilihat dalam Sirah An-Nabawiyah Ibn Hisyam (ada terjemahan dalam bahasa Inggeris) dan The Life of Muhammad (s.a.w.) translation of Ibn Ishaq's Sirat Rasulullah (s.a.w.) oleh A. Guillaume.

Semasa peperangan Badar al-Kubra terdapat 2 orang remaja yang masih muda di sekitar 15 tahun umur mereka iaitu Mu'az b. 'Amr b. al-Jamu' al-Ansari al-Khazraji as-salami dan Mu'az b. Afra' yang telah berjaya membunuh Abu jahal. Jika Sayyidina Ali memeluk Islam ketika berumur 10 tahun, maka semasa Badr al-Kubra beliau berumur sekitar 25 tahun. Ketika Rasulullah s.a.w. sampai ke Madinah bersama sahabat-sahabat baginda tidak ada dalam kalangan mereka yang beruban kecuali Sayyidina Abu Bakr r.a.yang menginaikan janggutnya dengan "henna dan saffron". Ketika itu Sayyidina Abu Bakr r.a. berumur 51 tahun dan Sayyidina 'Umar r.a. berumur 41 tahun. Jadi semasa Badr yang Agung Sayyidina Abu Bakr dan Sayyidina 'Umar r.a. berumur 53 dan 43 tahun. Sahabat-sahabat yang menyahut seruan Nabi Muhammad s.a.w. semasa zaman Makkah berumur antara 15 hingga 25 tahun dan terdapat juga kanak-kanak. Jadi semasa Badr yang Agung ramai antara sahabata-sahabat yang menyertainya berumur antara 25-40 tahun.

Wallahu a'lam. Mohon pembetulan daripada yang lebih arif jika kedapatan kesilapan.

Rujukan:
Fiqh al-Sirah, Sa'id Ramadan al-Buti
Sari Sejarah dan Perjuangan Rasul s.a.w., Dr. Mustafa Al-Assiba'i (terjemahan Sirah al-Nabawiyah)
The Life of Muhammad (s.a.w.) translation of Ibn Ishaq's Sirat Rasulullah (s.a.w.),A. Guillaume
A Message to Every Youth, Asy-Syahid Dr. Abdullah Azam

*aku telah melihat satu transformasi yang telah berlaku di bumi UiTM sempena detik dunia...inilah BADAR KUBR yang dinantikan...

March 27, 2010

Planning DIA vs Planning Kita

Inikah adat kita??

Alhamdulillah aku memanjatkan kesyukuran pdNYA biarpun sudah seminggu aku tidak blogging. kesibukan duniawi assignment test research menjadi alasan kenapa blog aku menyepi. di tamabh taklifan pengisian untuk FB IMAN..walaubagaimana pun Syukur aku panjatkan padamu KHALIQ kerna segala planning mu memang tidak terjangkau difikiranku. segala Kronologi hari ini sungguh AMAZING. tapi kalau difikr balik benda ni bukanye stat rini.hurmm..aku pun tak tahu nak kata bila perkara ni bermula...yela segala2nye planning DIA...terasa kerdilnya diri..malam ni pun aku tak tahu apa yang menyebabkan aku bersemangat sekali mengayat malam ni..sedangkan esok ada test LAW..doakan aku ye wahai pembaca sekalian.. semoga dipermudahkan urusan..jika tidak doakan semoga aku tabah dalam menghadapi ujian..

“Ya ALLAH, sekiranya kegagalan kami membawa fitnah pada Islam dan perjuangannya, maka KAU cemerlangkanlah kami dalam setiap perkara, tetapi sekiranya kejayaan itu membuatkan kami jauh dari Islam dan perjuangannya, maka KAU berhak menentukan selayaknya untuk kami, kerana kami beriman bahawa tiada apa yang KAU takdirkan sia-sia melainkan ada hikmah disebaliknya, Ameen~~

Sebenarnya aku masih tidak mampu untuk berkata apa2..aku kelu masih terkedu...memikirkan apa contribution yang pernah aku sumbangkan selaku seorang pendakwah di bumi selepas tindakan reformasi yang telah dilakukan seorang ikhwan ni..aku masih memikirkan diriku apa anjakan paradigma yang pernah aku buat selama 3tahun aku ulang alik di bumi tandus ni.hurmmm...

Cerita nya begini. EARTH HOUR 2010 (Detik Dunia) sudah menjadi sinonim bertujuan menggerakkan usaha mengubah cuaca dunia dengan mematikan suis tenaga elektrik selama sejam. Antara bangunan terkenal antarabangsa yang turut serta ialah Sydney Opera House, Stadium Kebangsaan ‘Sarang Burung’ di China selain Bandar Larangan, menara pejabat Taipei 101, Taiwan dan Menara Berkembar Petronas, Kuala Lumpur. Langkah bergelap sejam mulanya dilaksanakan di Sydney pada 2007 dan menjadi acara tahunan. Penajanya, Tabung Alam Semula Jadi Sedunia (WWF) menjangka penyertaan tahun ini adalah yang terbanyak. Kepulauan Chatham menjadi tempat pertama memadamkan elektrik pada 8.30 malam waktu tempatan disusuli lokasi lain di seluruh dunia dan berakhir di Samoa, 24 jam kemudian.

Kampus aku juga tidak ketinggalan meyambut Detik Dunia ni.siap dengan persembahan lagi. Dengar khabar selama seminggu juga la budaK2 ni practice. (tak seme yg buat practice k kl xsape nk jadi penonton t) Hurm ada masa plak ek..8.30pm lampu dipadamkan. maka beraraklah insan2 ni ke tempat kejadian dengan lilin di tangan. Ritual pe ye yg berarak dengan lilin ni??Hurmm

Dijadikan cerita ada la mahasiswa yang prihatin ni turun padang untuk mengingatkan balas Allah sekiranya maksiat tidak dicegah. Baca di sini ye. Dengan Macho nya mahasiswa ni berjalan menuju ke pentas dan menghentikan persembahan ntah pape tu. Tak tahu la nak describe cam ape persembahan tu tp memang bodoh ar bagi seorang pelajar. Tidak lebih macam budak jalanan. padaku maka hilanglah maruah mahasiswa yang membuat persembahan tu. Tong sampah dijadikan drum..hurm lebih desperate aku tgk berbanding budak jalanan. berbalik pada mahasiswa yang prihatin tu tak sempat dia nak bercakap pak guard datang meminta dye turun dari pentas tersebut. Nak je aku sue pak Guard tu..kalau dia sokong ape yang ikhwan tu buat sepatutnya dia kena bagi dulu budak laki tu "suara siswa" dulu baru la minta turun untuk redakan keadaan. ni tak baru je budak tu naik dimintanya turun...kl aku dh sue r pak cik tu sebab memalukan budak tu.Apa guna aku belajar law kalau tak aplikasi. Test LAw sok daa.lagi la expert sebab tengah fresh ni.Pak guard tu kata aktiviti ni tak boleh dihentikan sebab dah dapat kelulusan pengarah. yang peliknya ramai kot pak guard yang guide malam tu. ketua guard pun da.tapi kenapa pak guard ni je yang 'prihatin' minta ikhwan tu trun dari pentas. and then, ketua projek pun datang. see..ish geram betul..ketua projek pun tak da mengelabah cam pak guard tu.

Kat kampus aku ni da la satu badan pencegah maksiat. badan ni dah bersedia untuk membuat operasi sebagaimana 'mahasiswa tercemar' tu bersedia untuk membuat persembahan. tapi last minutes permohonan badan ni untuk buat operasi tidak diluluskan sebagaimana kelulusan 'mahasiswa tercemar' punya program. see. nak buat operasi cegah maksiat pun memerlukan kelulusan. hurm..musykil..so terpaksa la badan ni cancel operasi.

tapi malam tu ikhwan prihatin ni still turun padang. sebab apa??sebab dia bukan pak turut kepada pemimpin sebagaimana 'mahasiswa tercemar' yang diperkotak-katikkan oleh pemimpin. astagfirullah. sedangkan pemimpin inilah yang menyediakan tempat untuk menimba ilmu tapi pemimpin inilah juga yang MEMPERBODOHKAN kembali orang yang diajarnya. so apa motif "UNIVERSITI ni" ke mana visi n misi yang dilaung-launglan??

Hikmah disebalik ketidaklulusan operasi badan tu menyebabkan satu reformasi berlaku pada badan itu sendiri. Dimana dikalangan mahasiswa di sini yang membangkang keputusan pemimpin itu teserlah. alhamdulillah. Semoga kekuatan yang ditunjukkan oleh ikhwan itu membuahkan hasil dan berterusan pada badan itu sendiri. Di samping jangan lah bermegah dengan kejayaan ini kerna tidak terjangkau difikiran kita apa hikmah disebalik reformasi ini pula. Doakan yang terbaik dari yang terbaik.


أَوَعَجِبْتُمْ أَنْ جَاءَكُمْ ذِكْرٌ مِنْ رَبِّكُمْ عَلَى رَجُلٍ مِنْكُمْ لِيُنْذِرَكُمْ وَاذْكُرُوا إِذْ جَعَلَكُمْ خُلَفَاءَ مِنْ بَعْدِ قَوْمِ نُوحٍ وَزَادَكُمْ فِي الْخَلْقِ بَسْطَةً فَاذْكُرُوا ءَالَاءَ اللَّهِ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ
Apakah kamu (tidak percaya) dan heran bahwa datang kepadamu peringatan dari Tuhanmu yang dibawa oleh seorang laki-laki di antaramu untuk memberi peringatan kepadamu? Dan ingatlah oleh kamu sekalian di waktu Allah menjadikan kamu sebagai pengganti-pengganti (yang berkuasa) sesudah lenyapnya kaum Nuh, dan Tuhan telah melebihkan kekuatan tubuh dan perawakanmu (daripada kaum Nuh itu). Maka ingatlah nikmat-nikmat Allah supaya kamu mendapat keberuntungan. surah al-a'raaf ayat 69

March 18, 2010

kalimah Allah menyepi???sedangkan mereka!!!

Brother & sisters..
Just want to share something with you all…
Think carefully for our next future generations…
Remember the quote “to see the future of nation just look at their youth @ youngster…
What their done is the mirror of what will happen in future….”
So what happen now give big implication on our next generation…

It’s a story about using Allah as same word as other God which in Christian they believe Jesus is the son of God.
So, the Malaysian Christian (which I believe only some of them) currently claim that the word Allah not only belong to Muslim but also for them..
For me, it’s really sad they can’t even simplest thing & hurt Malaysian people really bad…
After many decade we Malay Muslim had sacrifice a lot for the others Malaysian (neither race or religion) in the name of unity but right now when it relate to ‘Aqidah’ & purity of Islam religion it’s really too much….
I don’t want our past mistake happen again & again…..
I believe this part of the Jewish plan.
So to all Muslim, please come unite & protect our beloved religion & country….
P/S : Here I attached some interesting photo that may open any Muslim eye regarding this matter…


.so plz don't say in the name of democracy or whatever....



What the kids will think after this if Allah can be seen at church like this??
It’ll make them confuse like ‘we can pray Allah at church’ or ‘Allah has more than one’???

What will happen next??



Don’t wait until it happen like in Indonesia which lot of confusion like this….
That time ‘Murtad’ is normal & can’t be stop anymore….
Again, to all my Muslim friend lets unite and face this for sake of our future…
Thanks…..
Allahuakbar! ! Allahuakbar! ! Allahuakbar! !

Wassalam…

March 10, 2010

Dah tua Rupanya

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Persoalan remaja sekarang apabila sudah hampir dengan tamat pengajiannya @ sudah tamat @ lambat lagi akan tamat adalah berkaitan dengan "alam perkahwinan". Itu adalah lumrah, apabila menjejaki umur 20-an perasaan itu tidak dapat tidak akan hadir walaupun ditepis sehabis daya. Ada banyak faktor yang mendesak dan terdesak semuanya bergantung keadaan masing-masing. Tidak perlulah diulas dengan panjang kerana semua boleh faham.

Impian : Membina Bait Muslim

Bukanlah mudah seperti teori yang dipelajari, perlaksanaannya memerlukan mujahadah yang tinggi. Nasihatnya "janganlah menempuh jika belum betul-betul bersedia". Analoginya jika kita memandu sebuah kenderaan dengan tergopoh-gopoh dan terlalu laju, sudah pasti bila ada bonggol di hadapan tanpa ada persediaan menekan brek akan menyebabkan kenderaan tersebut sedikit melambung. Jika untung nasibnya, selamatlah. Jika tidak, cederalah jawapannya. Nasihat di jalan raya " Biar lambat, asal selamat".

Aku tahu "jodoh tidak pernah datang bergolek" dan kita memang perlu berusaha untuk mendapatkan yang terbaik dan menjadi yang terbaik. Itu pasti!!!. Tetapi, biarlah kena pada masanya. Yang penting diri kita, bersedialah!!

Terkadang aku melihat hampir sama sahaja keadaan orang yang biasa dan orang yang luar biasa, apabila tiba persoalan ini kita hampir-hampir tewas! Mujur ada iman yang sekelumit bisa menyelamatkan. Dan yang lebih penting, Allah masih sayangkan kita. Bersyukurlah...

Orang biasa sibuk dengan budaya "couple", dan orang yang luar biasa sibuk dengan budaya "BM"... Aku tidak pernah menghalang niat baik itu kerana aku tahu ia adalah jalan menuju kepada sesuatu yang menjadi sunnatullah. Tetapi kadang-kadang, kita sebagai manusia yang sangat lemah lagi hina terlari dari matlamat asal yang dituntut. Oleh itu, harus kita banyakkan bermuhasabah diri, mohon keampunan daripada Yang Maha Penyayang... Moga-moga Dia redha akan diri kita....

Persoalan ini sangat rumit kerana ia berkaitan dengan hati. Terlalu kompleks kerana bukan suatu benda yang nampak. Pada aku, apa yang penting kena sama-sama membantu mewujudkan persekitaran yang baik. Jangan sesekali terpengaruh atau terpedaya dengan tuntutan nafsu semata-mata. Banyakkan perbincangan tentang gerak kerja Islam yang tidak pernah akan selesai.....

Bila direnung kembali bagaimana kisah Sultan Muhammad Al-Fateh iaitu raja yang terbaik, memiliki tentera yang terbaik dan rakyat yang terbaik menawan Kota Konstinople. Baginda sejak kecil telah diasuh dan dididik dengan ilmu agama serta ilmu kepahlawanan. Apabila selesai misi mendapatkan kota yang menjadi perebutan antara umat Islam dan musuhnya, barulah baginda melengkapkan dirinya dengan perkahwinan. Jadi, sama-sama fikirlah......

الزَّانِي لَا يَنْكِحُ إلَّا زَانِيَةً أَوْ مُشْرِكَةً وَالزَّانِيَةُ لَا يَنْكِحُهَا إِلَّا زَانٍ أَوْ مُشْرِكٌ وَحُرِّمَ ذَلِكَ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ
Laki-laki yang berzina tidak mengawini melainkan perempuan yang berzina, atau perempuan yang musyrik; dan perempuan yang berzina tidak dikawini melainkan oleh laki-laki yang berzina atau laki-laki musyrik, dan yang demikian itu diharamkan atas oran-orang yang mu`min. (surah an-nuur ayat 3)

Lelaki yang berzina untuk perempuan yang berzina..Jika diri kta masih tidak mampu melawan maksiat begitu juga lah pasangan kita..Aku tdak mahu berkahwin dengan orang yang melakukan zina...maksudnya aku kena tinggalkan perkara2 keji sblum mendirikan Baiah Solehah..wah kalau begitu sampai bila aku tak kahwin..sbb iman ni sentiasa naik dan trun...
Jika dalam sehari pun tidak mampu membaca satu ayat al-quran bagaimana pula pelaksanaan tanggungjawab sebagai isteri...Muhasabah diri..adakah kita telah berjaya meninggalkan yang mungkar??ntah la..aku pun tidak mampu sebenarnya...kerna dunia ini amat indah..mudah sahaja tertarik ke arahnya..jika solat pun masih terkapai-kapai...macamna la plak nak berhadapan mehnah dan tribulasi yang laen2...tapi aku tgk org laen yang dah kahwin bahagia je biarpun solat,puasa dan ibadah2 yang lain masih huru-hara...waaaa...kalau nak kahwin bukan setakat kebahagian je yang perlu dititikberatkan!!!

Semua orang tahu bahawa kalau meninggalkan solat tu adalah dosa besar dan malahan lebih hina drpd khinzir. Betapa hinanya kita kalau meninggalkan solat spt yg dikisahkan pd zaman NabiMusa as.

Begini kisahnya...

Pada zaman Nabi Musa, ada seorang lelaki yg sudah berumahtangga , dia tak de zuriat lalu, terdetik dlm hati dia (nazar) "kalau aku dpt anak, aku akan minum air kencing anjing hitam". Nak dijadikan cerita, Allah pun kurniakan isteri si lelaki tadi hamil dan melahirkan anak. Bila dah dpt anak, lelaki ni pun runsinglah. Dia dah nazar nak minum air kencing anjing hitam.

Syariat pd zaman Nabi Musa berbeza dgn syariat yg turun utk umat Nabi Muhammad. Kalau umat Nabi Muhammad, nazar benda yg haram, maka tak payah buat, tapi kena denda(dam) atau sedekah. Tapi, kalau zaman Nabi Musa, brgsiapa bernazar, walaupun haram, tetap kena laksanakan nazar tu.

Lalu, si lelaki yg dapat anak tu, dgn susah hatinya, pun pegilah bertemu dgn Nabi Musa dan menceritakan apa yg terjadi ke atas dirinya. Lalu, Nabi Musa menjawab bahawa lelaki tu tak payah minum air kencing anjing hitam, tapi akan minum air yg lebih hina dr air kencing anjing hitam.

Nabi Musa perintahkan lelaki tersebut utk pergi menadah air yg jatuh dr bumbung rumah orang yg meninggalkan sembahyang dan minum air tu.

Lalu, lelaki tu pun senang hati, menjalankan apa yg diperintahkan oleh Nabi Musa tadi.
Lihat...
Betapa hinanya org yg meninggalkan solat, sampai dikatakan air yg jatuh dr bumbung rumah dia, lbh hina dr air kencing anjing hitam. Itu baru air bumbung rumah, belum air tangan lagi.

Menyentuh bab air tangan ni, selalu kita suka makan masakan ibu, isteri kita. Jadi, kepada muslimat sekalian, peliharalah solat , sbb kalau meninggalkan solat (kalau tak uzur), air tangan akan menitik ke dalam basuhan makanan, nasi, dsb. Anak-anak, suami pulak yg akan makan makanan yg dimasak.

Takkan nak biarkan suami & anak2 gelap hati minum air tangan org tinggalkan solat. Tak sanggupkan?

Beware apa yg kita makan...!

Betapa beratnya amalan solat ni, hatta Allah syariatkan solat kepada Nabi Muhammad melalui Isra ' Mikraj, sedangkan kewajipan2 lain memadai diutus melalui Jibril a. s. Ketika saat Rasulullah nazak, sempat baginda berpesan kpd Saidina Ali (&utk umat Islam) "As-solah as Solah wa amalakat aimanukum" maknanya, "Solat, solat jgn sekali kamu abaikan dan peliharalah org2 yg lemah di bawah tanggunganmu."

Jadi, sama2lah kita pelihara solat kita, dr segi zahir & batinnya, kerana amalan solatlah amalan yg mula2 akan ditimbang di neraca Mizan kelak...

"Di antara tanda-tanda kebesaran-Nya ia menjadikan untuk kamu pasangan dari jenis kamu sendiri untuk kamu tinggal tenteram di sampingnya dan dijadikan di antara kamu kasih sayang dan belas kasihan. Semuanya itu menjadi tanda-tanda bagi orang-orang yang berfikir. " (ar-Ruum:21)
Ahmad, an-Nasaie dan al-Hakim meriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a bahawa Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya :”Sebaik-baik wanita ialah yang menyenangkan seorang lelaki apabila ia melihatnya, yang taat kepadanya apabila ia menyuruhnya dan ia tidak menyalahi suaminya dengan sesuatu yang tidak menyukakannya pada dirinya dan hartanya.” (hadith riwayat imam Muslim)

Seperti yang dicakap oleh Lecture ku..yang lagi berpengalaman dalam kehidupan seorang ibu Perbaiki dirimu..Allah akan baiki zuriatmu!!!

jadilah solehah bukannye cari soleh
impikan pembentuk akhlak seperti Rasulullah
tapi diri tidak sematang Siti Khadijah
impikan pemuda gagah perkasa seperti Musa as
tapi mampukah diri menjadi selembut Shafura'
cinta pada raja yg mampu menerajui sebuah kerajaan seperti Nabi Sulaiman
tp mampukah diri membina mahligai agung Ratu Balqis

jadilah mujahidah untuk Si mujahid
impikan seorang pejuang agama seperti Tuan Guru Nik Aziz
tapi mampukah diri setabah Tuan Sabariah Tuan Ishak bila melihat si suami dihina dikeji
mampukah diri menjaga diri dan maruah seperti Wan Azizah
tika ditinggal sang suami
apatah lagi melihat si suami dipenjara


Bercinta seperti Fatimah az Zahra kepada Sang Maha Kasih
jadilah kekasih seperti Rabiatul Adawiyah
yang meletak cinta pd Satu
Siti Zulaikha tika bertemu cinta sejatinya
kerna itulah cinta yang kekal abadi
Aku merinduimu Khaliq

Arghhh..byk lagi perkara yg nak difikirkan....

Jom terbang!!!


Alhamdulillah, itulah ucapan sebaik-baiknya tanda kesyukuranku yang tak terkata. Selepas onak dan duri dlm menyiapkan kerja2 duniawi...aku still waras and bertenaga lg dalam inayahNYA..biarpun kesibukan duniawi bermaharajalela dalam diri tetapi ada lagi hal2 duniawi aku terlepas..

Sebuah perjuangan menuntut ilmu atas nama Master, secara formalnya terlepas begitu sahaja. Bukan senang nak further study.. kna wat research terhadap university2, course, fee.. research punya research sehingga xperasan tarikh tutup application...tapi ape pun syukur pada-MU..myb effort ni dapat membantu ku dikemudian hari...so skrg ni aku kna tunggu nxt intake...
Aku bukannya students yg cemerlang..dean list pun xpernah tp CGPA yg aku dpt skrg msh mampu melayak diri ini utk further Master. Mampukah diri ini trus bersemangt dlm meneruskan niatnya..Doakan aku ya shbt2...Semoga semangat utk sambung belajar masih ada dlm diri biarpun terpaksa ditunda buat sementara waktu..Aku tidak ingin menjadi hangat2 tahi ayam...Bucuuuuk baunya...
Bagiku MASTER bukannya sekadar segulung ijazah. Tetapi ia adalah sebuah perjalanan, pengalaman dan ilmu kehidupan. Jika ijazah itu adalah matlamat akhirnya, tatkala ia di dalam genggaman, maka akan terasa hidup kosong. Kerana tiada lagi perkara yang ingin dicapai buat masa yang terdekat. Mungkin mengambil masa untuk mengumpul kembali perancangan seperti untuk kenaikan pangkat dan sebagainya. Aku pernah meminta pandangn shbt2 berkaitan sambung belajar ni...Ramai yg mengatakan kl bljr krna ilmu xmsuk university pun xpe...byk lg tmpt yg bte blh cari ilmu..Pandangan my daddy plak berkaitan Master ni..perempuan xyah belajar 4 5tingkat...dlm mencari kerja skill interview yg penting bukanya segulung ijazah...

Aku menangkis kata2 mereka..tp monolog dalaman je..Tidak salah berfikiran begitu. Tetapi ada matlamat lain yang lebih besar untuk difikirkan. Kerana ia amat memberi impak yang besar tika ingin memulakan pengajian, tatkala dalam pengajian dan pasca pengajian.




March 02, 2010

AYAT-AYAT CINTA (3)

"sesungguhnya orang yang jujur dengan mu ialah orang yang selalu bersamamu, yang bersedia mengorbankan dirinya untuk dirimu. dan orang yang apabila zaman berganti zaman tidak memutuskan hubungan denganmu, sekalipun bercerai denganmu, rasa persahabatn tetap untukmu"- saidina ali

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More